preloadeer logo
Επικοινωνία

The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα

 
The Orbit είναι το όνομα ενός 9όροφου κτιρίου γραφείων, συνολικού εμβαδού 42.000 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο αστικής αναγέννησης, με στόχο τη μετατροπή μιας υπάρχουσας δομής σε έναν αστικό χώρο, έναν σύγχρονο και νέο τεχνολογικό κόμβο, στον οποίο συνυπάρχουν χώροι γραφείων, χώροι συνάντησης, εστίασης, ευεξίας και λιανικού εμπορίου.

Η εταιρεία LC Architects σχεδίασε μια εμβληματική και νέα πρόσοψη, η οποία δημιουργεί μια συνολική ολοκληρωμένη μορφή, βασισμένη στο υφιστάμενο πλέγμα των 9 ορόφων, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση στην αρχιτεκτονική μελέτη περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ενεργειακά αποδοτικών ιδιοτήτων.

Η στενή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες και οι επακόλουθοι τεχνικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της κατασκευής από τους μηχανικούς της Elval Colour διασφάλισαν ότι η πρόσοψη κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε σύμφωνα με τη συγγραφή υποχρεώσεων, εξασφαλίζοντας τελικώς την αισθητική και δομική ακεραιότητά της για πολλά χρόνια στο μέλλον.
 

Οι προκλήσεις


Η κύρια πρόκληση συνίστατο στη δημιουργία χώρων φύτευσης στο κτίριο. Το σύστημα της πρόσοψης, το οποίο αποτελείται από πολυλειτουργικά συστήματα και υποσυστήματα υψηλού βαθμού λεπτομέρειας, περιλαμβάνει διάταξη σκίασης και χώρο φύτευσης. Περιλαμβάνει επίσης την οδό συντήρησης της πρόσοψης, με σχοινί διάσωσης, και ενσωματώνει το σύστημα αποστράγγισης του κτιρίου στις κοιλότητές του.

Το προφίλ της πρόσοψης αναδιπλώνεται δημιουργώντας μια ενσωματωμένη ζαρντινιέρα, η οποία διατρέχει το κτίριο, βελτιώνοντας τη φύτευση και τη φυτοκάλυψη σε αυτό. Ταυτόχρονα, στους χώρους των σκαλών εξόδου κινδύνου, η πρόσοψη αναδιπλώνεται, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας 2.000 τ.μ. κάθετων κήπων και παρέχοντας στο γειτονικό κτίριο θέα σε κήπο, συμβάλλοντας παράλληλα με θετικό τρόπο στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο του.

Χάρη στη φύτευση στην πρόσοψη, τους κάθετους κήπους και τους χώρους πρασίνου στους κήπους στη στέγη και στο δώμα επιτεύχθηκε φυτοκάλυψη 90% του εμβαδού του οικοπέδου. Αυτό ισοδυναμεί με τη μετατροπή ολόκληρου του οικοπέδου σε πάρκο με χώρους πρασίνου σε 90% της έκτασής του.
 

Το αποτέλεσμα


Το σύστημα της πρόσοψης είναι ένα έξυπνο σύστημα, το οποίο συνδυάζει περιβαλλοντικά υπεύθυνες ιδιότητες και το οποίο, χάρη στη ζωντανή πράσινη φύτευση, αλλάζει και μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους.

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός νέου κόμβου, ο οποίος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους χρήστες του και την παρακείμενη περιοχή, παρέχοντας δημιουργικούς και διαχρονικούς χώρους και εμπειρίες, θέτοντας παράλληλα σε «τροχιά», στο πνεύμα του ονόματος του κτιρίου, την αναγέννηση και την αναζωογόνηση των περιοχών που τον περιβάλλουν.

Ο σχεδιασμός συνδέει μεταξύ τους και ενοποιεί όλα τα στοιχεία, δημιουργώντας μια δυναμική και ταυτόχρονα κομψή μορφή. Η πρόσοψη αποτελείται από τους υαλοπίνακες και τις λευκές ραβδώσεις τις οποίες δημιουργούν τα ανθεκτικά στους λεκέδες και στη ρύπανση λευκά σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond®.

Αυτές οι λείες λευκές ταινίες, οι οποίες διατρέχουν το κτίριο, δημιουργούν μια ισχυρή και εμβληματική μορφή, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από τον ήλιο στο θερμό τοπικό κλίμα.

Η πρόσοψη σχεδιάστηκε ειδικά για την περιοχή αυτή, συνεκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, κάθε πλευρά της πρόσοψης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν συμπαγείς πρόβολοι ή θόλοι, ενώ σε άλλες, στις οποίες ήταν απαραίτητο περισσότερο φυσικό φως, η πρόσοψη αναδιπλώνεται και, μέσω επιφανειών διάτρητου πλέγματος, επιτυγχάνονται οφέλη και ο εσωτερικός φωτισμός μεγιστοποιείται, ακόμη και στα κατώτερα επίπεδα του κτιρίου.

Η Elval Colour παρήγαγε 14.500 τ.μ. σύνθετων πάνελ αλουμινίου, άφλεκτου etalbond®A2 και πυρίμαχου etalbond® FR, με ειδικό λευκό επίχρισμα χαμηλής λαμπρότητας σε συνδυασμό με arypon®, μόνιμη επεξεργασία επιχρισμένων προϊόντων αλουμινίου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή επιφανειών που μπορούν να καθαρίζονται εύκολα βασισμένων στη νανοτεχνολογία.

Αυτό το ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα επικάλυψης περιλαμβάνει δύο διαφορετικά συστήματα ανάρτησης: για το κεκλιμένο μέρος, η ανάρτηση επιτεύχθηκε με τη χρήση ειδικών πλευρικών τομών στα πλευρικά άκρα του πλαισίου, αποκρύπτοντας τα υποστηρίγματα από την εμπρόσθια όψη. Στα οριζόντια μέρη, ανοίχθηκαν ειδικές οπές στο πίσω μέρος του etalbond, αφαιρώντας μέρος του οπίσθιου αλουμινίου και του πυρήνα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα στήριξης για τη στερέωση των οριζόντιων πάνελ στη θέση τους, επιτυγχάνοντας την απουσία στοιχείων σύνδεσης στην εμπρόσθια όψη του etalbond®. Υλοποιήθηκαν πρόσθετες κατασκευαστικές λεπτομέρειες με σκοπό την αύξηση του οπίσθιου αερισμού και την αποφυγή της συγκέντρωσης νερού, με στόχο ένα μεγάλο προσδόκιμο ζωής για την πρόσοψη.
 
 
THE ORBIT
 
Πελάτης: Noval Property
Αρχιτέκτονες πρόσοψης: Νατάσα Λιανού και Ερμής Χαλβατζής, Lianou Chalvatzis Architects
Ταυτότητα μάρκας κτιρίου και σχεδιασμός λογότυπου: Lianou Chalvatzis Architects
Αρχιτέκτονες έργου: Lianou Chalvatzis Architects I & A Vikelas & Associate Architects
Ηλεκτρομηχανική μελέτη: LDK Consultants
Στατική μελέτη: Γ. Λάμπρου Κ. Παπαδόπουλος
Ανάδοχος: ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
 
Εφαρμογή: Façade
Χώρα: Greece
Χρώμα: Acropolis White
Ποσότητα: 14.500m2
Αρχιτέκτονας: LC Architects
 
 

Print

Share it

The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα The Orbit, το εμπνευσμένο πράσινο κτίριο στην Αθήνα
Brochures & Colour Guides