preloadeer logo
Επικοινωνία
Greece

"The Butterfly" κτίριο γραφείων με σύγχρονη αρχιτεκτονική και πράσινο αποτύπωμα

Το κτίριο γραφείων “The Butterfly’’ ιδιοκτησία της Noval S.A. στην Αθήνα, αποτελεί μια σύνθεση από παλαιά και νέα τμήματα, τα οποία αποδίδουν πλέον ένα ενιαίο σύνολο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σύγχρονες ιδιότητες αστικής οργάνωσης, βιοκλιματικού σχεδιασμού και αισθητικής, ορίζουν το σύνολο. 
 
Η εταιρία YAP Architects σχεδίασε μια εμβληματική πρόσοψη, η οποία χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο και απλό σχεδιασμό καθώς επίσης προσφέρει ηλιοπροστασία στο κτίριο. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο  δομείται χιαστί και στην κάτοψη του περιβάλλοντος χώρου, αποδίδοντας το σχήμα της πεταλούδας που εντέλει ονοματίζει το κτίριο. Η βιοκλιματική διάσταση τόσο σε παθητικά συστήματα όσο και σε ενεργητικά κατέταξε το κτίριο στην κατηγορία Gold της ενεργειακής κατάταξης LEED.
 
Η στενή συνεργασία της Elval Colour με τους αρχιτέκτονες και οι επακόλουθοι τεχνικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της κατασκευής από τους μηχανικούς της εταιρίας διασφάλισαν ότι η πρόσοψη κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε σύμφωνα με τη συγγραφή υποχρεώσεων, εξασφαλίζοντας τελικά την αισθητική και δομική ακεραιότητά της για πολλά χρόνια στο μέλλον.
 

Πρόκληση 


Η κύρια πρόκληση συνίστατο στη δημιουργία ηλιοπροστασίας του εσωτερικού του κτιρίου  ενώ παράλληλα το σχέδιο απαιτούσε μια κομψή και λιτή πρόσοψη  με όσο τον δυνατόν λιγότερα υλικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το βραδύκαυστο σύνθετο πάνελ αλουμινίου etalbond® FR σε αποχρώσεις Pure White και Grey Metallic της Elval Colour επιλέχθηκε για να τοποθετηθεί στο κέλυφος σε κάθετες λωρίδες σκιαδιών. 
 
 

Αποτέλεσμα 

 
Το κέλυφος του κτιρίου αποτελείται από ένα σύστημα υαλοστασίου το οποίο αναρτάται εξωτερικά. Σε απόσταση από το υαλοστάσιο τοποθετείται  ένα πέτασμα σκίασης, το οποίο διαχειρίζεται την πρόσπτωση των ηλιακών ακτίνων, χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει την θέαση του εξωτερικού περιβάλλοντος από το εσωτερικό. Η κατασκευή του αποτελείται  από μια μεταλλική υποδομή που εξέχει με τη μορφή προβόλου από τον όγκο του κτιρίου. 
 
Αγάπανθοι, δεντρολίβανα, στίπες αναδύονται από το μεταλλικό δάπεδο του προβόλου και μια σειρά κάθετων ειδικά σχεδιασμένων περσίδων από σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond® FR  σκιάζουν το κτίριο σε επιλεγμένες περιοχές και το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Τα πάνελ αναπτύσσονται ως μια κυματιστή ακολουθία, που πυκνώνει και αραιώνει ανάλογα με τις ανάγκες σκίασης που προκύπτουν από την πορεία του ήλιου. Έτσι παίρνουν την μορφή ενός κελύφους στοιχείων που ανασηκώνονται-αναριγούν ανταποκρινόμενα στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Τα κατακόρυφα αυτά στοιχεία και οι οριζόντιες ζώνες των ορόφων, αποτελούν τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά υλικά μιας αυστηρής, λιτής σύνθεσης των όψεων του κτιρίου που μεταβάλλονται συνεχώς με το φως της ημέρας. Επιπλέον έχουν ειδικό ασύμμετρο τραπεζοειδή σχεδιασμό έτσι ώστε να αντανακλούν ιδιαίτερα το φως, δημιουργώντας χρωματικές διαφοροποιήσεις σαν πτυχώσεις. 
 
Η Elval Colour επιδιώκει πάντα την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της. Με αφοσίωση στις ανάγκες αυτού του κτιρίου, παρέμεινε πιστή στις αξίες της, βοηθώντας στη σωστή επιλογή των προϊόντων και της εφαρμογής τους.
 
 
Αρχιτεκτονική μελέτη: YAP Architects 
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Γιώργος Ανδρεάδης, Νίκος Βενιανάκης, Μαγδαληνή Γαβριηλόγλου, Μιχάλης Κανταρτζής
Στατική μελέτη: Κυριακή Καλατζή
Ενεργειακή μελέτη: D Carbon
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Redex
Ιδιοκτήτης: Noval Α.Ε.
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3.000 m2 ανωδομή και 7.000 m2 υπόγεια
 

Print

Share it